ДДС за онлайн покупките от чужбина

От 01.07.2021 г. всички онлайн покупки от чужбина ще се облагат с ДДС

От днес всички покупки, направени от страни извън Европейския съюз ще се облагат с ДДС. Тази промяна е част от пакета на ЕС за електронна търговия и цели да бъдат ограничени злоупотребите и заобикалянето на данъка с електронната търговия.

Освен заплащане на ДДС, за всяка такава пратка следва да се подава и митническа декларация. За физическите лица процедурата е опростена, като доставките на стойност до 150 евро ще бъдат опростени.

Митническата декларация се подава електронно и се попълва в Митническата информационна система за внасяне (МИСВ).

Във връзка с тази промяна, един от водещите пощенски оператори обслужващ доставката на стоки от полулярните сайтове Aliexpress, Alibaba, Wish и др. са обявили, че ще намалят размера на цената на услугата за митническо представителство и контрол,

За онлайн покупки на стойност над 150 евро няма промяна във вида на митническата декларация, както и в облагането с ДДС на тези стоки.

Всички юридически лица, които извършват онлайн продажби в рамките на Европейския съюз следва да се регистрират по ДДС само в една държава-членка. Българските търговци могат да се регистрират пред онлайн портала на НАП.